Brouwen

Om bier te brouwen heeft men minimaal de 4 basisgrondstoffen nodig :

 - Water

 - Graan / Mout

 - Hop

 - Gist

Bij het bier brouwen is het de bedoeling om de zetmelen van de granen om te zetten in suikers. Deze suikers kunnen op hun beur omgezet worden tot alcohol door de gist. De hop geeft de bitterheid en de bewaareigenschappen aan het bier.

Water

Bier bestaat voor 90-95 % uit water, dus het is van cruciaal belang om te beschikken over goed en kwalitatief brouwwater dat aangepast is aan het te brouwen bier. Niet te hard, niet te zacht, geen „nevensmaken“

Graan/mout

Om bier te brouwen kunnen er verschillende granen gebruikt worden.

Als basis wordt meestal gerst gebruikt. Andere granen zoals tarwe, maïs, haver, spelt, rijst, enz... kunnen om uiteenlopende redenen ook gebruikt worden.

Een graan korrel is in feite een energiebom die de plant nodig heeft om na de winter opnieuw te kunnen ontkiemen. Om deze energie op een efficiënte manier te stockeren, heeft de plant zijn suikers omgezet in zetmeel. Wanneer een plant zich na de winter opnieuw wilt ontwikkelen, zal hij het zetmeel opnieuw moeten omzetten in suikers. Dit principe wordt gebruikt bij het mouten van graan.

Het moutproces bestaat er in het graan te laten kiemen. Tijdens het kiemproces worden er enzymes geactiveerd die in staat zijn zetmeel af te breken tot suikers. Wanneer de kiemen +/- 5 mm lang zijn, wordt het kiemproces gestopt door de gekiemde graankorrels op hoge temperatuur te drogen. Hierbij is het belangrijk om de enzymes niet te vernietigen, want deze zullen nodig zijn tijdens het brouwproces

Door het drogen, ook wel eesten genoemd, op veschillende temperaturen en verschillende tijden, kunnen er verschillende variëteiten van mouten worden gemaakt. Zo bestaan er ambermouten, caramelmouten, aromamouten en gebrande (chocolade) mouten, die elk een specifieke smaak en kleur aan het bier geven.>/h3>

Hop

Hop is een klimplant. Het zijn enkel de vrouwelijke bloemen van de plant die de stof „lupuline“ bevatten. Deze stof geeft aan bier de bittere smaak en het fijne, kruidige aroma. Daarnaast dragen de hopbestanddelen een steentje bij aan de schuimhoudbaarheid en de bewaareigenschappen van het bier. Er bestaan verschillende hopvariëteiten. De bitterheid en het aroma dat hop aan het bier geeft is afhankelijk van de variëteit, de streek van herkomst en de weeromstandigheden.

Alhoewel de geschiedenis van bier duizenden jaren terug gaat, wordt hop pas vanaf de 16de eeuw gebruikt in bier. Daarvoor werd er gebruik gemaakt van een kruidenmengsel, ook wel „gruut“ genoemd.

Gist

Gist is een microscopisch klein, eencellig levend organisme. Gist zet suikers om in alcohol en koolzuur. Door de vergisting onstaan diverse smaakcomponenten. Een zeer groot gedeelte van de smaak van het bier wordt bepaald door stoffen die gevormd zijn door de gist. De gebruikte gist bepaalt dan ook de smaak van het bier. Verander je van gist, dan verandert ook de smaak van je bier.

Lees meer...